Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Belarusiske filmdager 2022

September 17 - September 18

For andre år på rad arrangerer Belarusisk forening i Norge «Razam» belarusiske filmdager i Oslo og i Bergen 17.–18. september.

Bakgrunn

Belarus har vært gjennom turbulente tider de to siste årene. Belarusernes kamp om et rettferdig presidentvalg i august 2020 ble etterfulgt av en periode med brutal undertrykkelse av sivilbefolkningen. Represalier, arrestasjoner, fengslinger og forfølgelser preger dagens Belarus, samtidig som deler av befolkningen fremdeles holder på ideen om at det stabile autokratiet er bedre enn det ukjente og uforutsigbare demokratiet.
Hvordan oppleves det å bo i en autoritær stat? Hva drømmer folk om? Hvilke utfordringer har de? Hvem er de som protesterer? Hvem støtter regimet, og hvorfor gjør de det? Hvordan forholder belaruserne seg til det faktum at Belarus er involvert i Ukraina-krigen? Belarusiske filmdager gir en mulighet til å forstå landets kompleksitet i lys av den nyeste historien.

Program

Belarusiske filmdager viser fire filmer: tre dokumentarfilmer og en spillefilm. Filmene på programmet gir et innblikk i den belarusiske virkeligheten og tar tilskuerne med på en liten tidsreise fra det kaotiske 1990-tallet til den urolige perioden like før valget i 2020 og den dramatiske nåtiden der mange skjebner blir ødelagt og endret for alltid.
Etter visningene skal våre gjester, regissøren Maksim Sjved og filmkritiker Irena Katsialovich, snakke om belarusisk historie, og det samtidige kulturelle og sosiale livet i Belarus. Publikumet vil få mulighet til å stille spørsmål om filmene, de siste begivenhetene i Belarus og hvordan det er å leve i landet i dag.

Visningene i Oslo er på Vega scene. Billetter kan kjøpes på: Vega scene

Visningene i Bergen er på Cinemateket Bergen. Billetter kan kjøpes på: BELARUSISKE FILMDAGER 2022 – Cinemateket i Bergen (cinemateketbergen.no)

Mer informasjon om filmene, regissørene og gjestene finnes på vår FB-side: @belfilmdager
Våre sponsorer og samarbeidspartnere: Stiftelsen Fritt Ord, Simula Research, Oslo kommune, Bergen kommune, Vega Scene, Cinemateket Bergen

Filminfo

Tre av filmene er dokumentarer. Filmen «Når blomstene ikke er tause» (2021) er regissert av Andrei Kutsila som er en av de mest berømte og prisbelønte belarusiske regissørene. Filmen er en krønike fra en dramatisk tid, presentert gjennom personlige historier til familier som ble berørt av voldsbølgen i 2020, og en historie om protestene etter presidentvalget i august 2020.
Filmen «Ren kunst» (2019) er regissert av Maksim Sjved som vil også være filmdagenes gjest Filmen handler om malermestrene fra den statlige vaktmestertjenesten som maler over politiske slagord på veggene i Minsk og etterlater seg rektangler i forskjellige farger. Den abstrakte kunstneren Zakhar Kudin blir inspirert av disse figurene og gjenskaper dem på lerretet. Han maler på gaten og snakker med nysgjerrige forbipasserende som kommer med sine tolkninger av Zakhars arbeid, men også uttrykker meninger som ikke utelukkende er kunstrelaterte. Regissøren følger kunstnerens rute i byen og fanger opp samtalene med vanlige folk og politiet.

Filmen «Belarus: Rute endret» (2020) er også regissert av Maksim Sjved. To kameraer blir installert i bilene til to taxisjåfører, Pavel og Anna, rett før presidentvalget i Belarus i 2020. De to sjåførene har motsatte meninger om den politiske situasjonen i landet: Anna støtter dagens makt, mens Pavel ønsker forandring. De spør passasjerene sine om hvordan de har det før valget. Rundt 40 passasjerer med forskjellige politiske synspunkter danner et portrettgalleri av belarusere rett før de dramatiske begivenhetene i august 2020.

Det skal også vises en spillefilm «Krystall» (2018) regissert av Darya Zhuk som som skildrer hovedstaden Minsk i det post-kommunistiske Belarus i 1996. En ung jente ved navn Evelina (Velja) jobber som  DJ på undergrunns rave-fester og drømmer om å flytte til Chicago. I køen ved den amerikanske ambassaden får hun vite at hun kanskje ikke får visum på grunn av manglende bekreftelse fra en arbeidsgiver. Hun bestemmer seg for å kjøpe en falsk bekreftelse på at hun jobber som mellomleder ved en fabrikk som lager krystallprodukter. Hun skriver ned et falskt telefonnummer til arbeidsgiver i bekreftelsen. I frykt for at ambassadeansatte vil ringe det fiktive arbeidsnummeret for å sjekke om informasjonen stemmer, drar Velja til industrilandsbyen Khrustalnyj for å finne eieren til nummeret og overtale vedkommende til å bekrefte arbeidsforholdet.

Details

Start:
September 17
End:
September 18